Kadasterkosten onderdeel van bewaringspositie notariaat

Op 19 november heeft de Hoge Raad een uitspraak gedaan die gevolgen heeft voor u als notaris. In de uitspraak (deze vindt u hier) heeft de Hoge Raad bepaald dat het Kadaster gerechtigd is tot de derdengelden wegens inschrijvings- en recherchekosten. Dit betekent dat deze verplichting aan het kadaster vanaf heden opgenomen dient te worden in de bewaringspositie.

Aanpassen bewaringsrapporten
Dit uitspraak van de Hoge Raad heeft tot gevolg dat de bewaringsrapporten in AFAS Profit en die in de NEXTcontroller/Excelcontroller moeten worden aangepast zodat de verplichting aan het kadaster wordt gepresenteerd onder de schulden bij de bewaringspositie.

Daarnaast kan het ook verstandig zijn om voor de crediteur ‘Kadaster’ een aparte crediteuren verzamelrekening te maken. Op die manier kunnen de openstaande posten voor de betreffende crediteur ook in de bewaringspositie worden opgenomen. Neem contact op met uw accountant voor het afstemmen van een werkwijze.

Indien u wenst dat wij de rapporten voor u aanpassen kunt u een email sturen naar servicedesk@nextlegal.nl met als titel: ‘Aanpassing bewaringsrapporten’. Vermeld daarbij welke grootboekrekeningen u opgenomen wilt zien onder het kopje ‘Kadaster’ in de bewaringsrapportage en in welke rapporten de aanpassing moet worden opgenomen.