ElimuCode: codeerbootcamps voor jongeren

“Give a man a fish and you feed him for a day; teach a man to fish and you feed him for a lifetime.”—Maimonides

Jarenlang hebben we ieder jaar rond de feestdagen een boekje gestuurd naar relaties. Boeken die inspirerend en leerzaam zijn en je aanzetten tot nadenken over een bepaald onderwerp. Dit jaar hebben we bij NEXTlegal gekozen voor iets anders.

Bewogen jaar
Niemand had begin januari kunnen bevroeden dat het jaar 2020 zo zou lopen zoals we allemaal hebben meegemaakt dit jaar. Een bewogen jaar waarin we ons allemaal moesten aanpassen aan een nieuwe tijdelijke realiteit. Helaas zijn we er nog niet vanaf maar hopelijk kunnen we over een aantal maanden elkaar weer zien. Op een terras, in een restaurant of op kantoor.

Dit jaar werd ook nog maar eens uitvergroot dat je in onze huidige maatschappij niet meer goed kunt functioneren als je computer/digitale vaardigheden tekort schieten. Zonder deze vaardigheden zijn de kansen op de arbeidsmarkt significant kleiner.

Programmeer skills
Programmeren is waar wij blij van worden. Dit is waar het hart van een groot deel van ons team sneller van gaat kloppen en het is een essentieel onderdeel van ons bestaansrecht als organisatie. Daarom hebben wij er dit jaar voor gekozen om geen relatiegeschenk te sturen maar om met het geld dat we hiermee uitsparen andere mensen te helpen met het opdoen van deze digitale vaardigheden en programmeer skills.

ElimuCode
In onze zoektocht naar mogelijkheden om mensen hierbij te helpen kwamen we uit bij de organisatie Digital Education Africa Network (DEAN). Zij zijn een sociale onderneming die door middel van ICT-totaaloplossingen duurzame ontwikkeling in Afrika stimuleert. Met digitale lesmiddelen kan het onderwijs worden verbeterd. DEAN begeleidt scholen bij het inzetten van ICT om het onderwijs te verbeteren.

Een van de projecten die zij uitvoeren is het organiseren van codeerbootcamps, genaamd ElimuCode. Elimu is Swahili voor onderwijs. Dit zijn codeerbootcamps voor jongeren om hun computervaardigheden en -kennis te ontwikkelen en waar ze worden getraind in 21e-eeuwse vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, kritisch denken en samenwerken.

Leren programmeren gaat verder dan het leren van een nieuwe wereldtaal. Het stimuleert het kritisch en logisch denkvermogen en leert jongeren te denken in oplossingen. Het laat jongeren ervaren dat ze zelf iets kunnen creëren en verbeteren. Iets dat ze niet leren in het huidige onderwijssysteem.

Praktisch en nodig
Het goede van deze bootcamps (en andere projecten die DEAN uitvoert) is dat het heel praktisch is en je direct weet waar het geld naartoe gaat en wie je daarmee helpt. Dat persoonlijke aspect vinden we bij NEXTlegal heel belangrijk.

Maar het is ook hard nodig om deze projecten uit te voeren. Om deze mensen te helpen bij het ontwikkelen van deze kennis en vaardigheden. Want als iets duidelijk is geworden is dit jaar is het wel dat deze kennis en vaardigheden essentieel zijn voor een goede toekomst op de arbeidsmarkt.

Mocht u hen ook willen helpen of heeft u bijvoorbeeld nog oude hardware staan die afgeschreven is. DEAN.org kan hulp goed gebruiken. Alle informatie vindt u op: https://www.dean.ngo/

Martin Duijs