CLASSworks: met behulp van ICT het onderwijs verbeteren

“Education is the key to unlocking the world, a passport to freedom.”
Oprah Winfrey

Tot vorig jaar stuurden wij ieder jaar rond de feestdagen een boekje naar relaties. Boeken die inspirerend en leerzaam zijn en je aanzetten tot nadenken over een bepaald onderwerp. Vorig jaar hebben we bij NEXTlegal voor het eerst voor iets anders gekozen.

ElimuCode: codeerbootcamps
In plaats van de boekjes hebben we vorig jaar gekozen om de organisatie Digital Education Africa Network (DEAN) financieel te helpen. Zij zijn een sociale onderneming die door middel van ICT-totaaloplossingen duurzame ontwikkeling in Afrika stimuleert.

Met onze hulp hebben ze afgelopen jaar een aantal codeerbootcamps georganiseerd. Dit zijn trainingen voor jongeren om hun computervaardigheden en -kennis te ontwikkelen en waar ze worden getraind in 21e-eeuwse vaardigheden zoals probleemoplossend vermogen, kritisch denken en samenwerken.

Een van de deelnemers zei na afloop van de training: ‘’The beauty of coding is we can use the same line of thinking to solve day to day life problems. One code at a time’’. Het hele verslag hiervan leest u hier.

CLASSworks
Omdat de samenwerking met DEAN zo goed is bevallen hebben wij dit jaar wederom gekozen om DEAN te helpen bij hun missie. Een van de andere projecten die DEAN organiseert heet CLASSworks. Met dit programma helpt DEAN lokale scholen, docenten en leerlingen met onderwijs en ICT.

Doel van het programma is om de kinderen te helpen bij het toepassen van kennis, het ontwikkelen van belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden zoals communicatie, samenwerken, probleemoplossend vermogen, creativiteit en digitale geletterdheid.

ELIMUPi
Een van de onderdelen van het programma is dat alle scholen een digitale leeromgeving ontvangen bestaande uit een draagbare server (de ElimuPi) en tablets. De server bevat een enorme hoeveelheid lesmateriaal die via de browser van de tablets bereikbaar is. Op de tablets zijn educatieve apps geïnstalleerd.

Praktisch en nodig
Het goede van de projecten die DEAN uitvoert is dat het heel praktisch is en je direct weet waar het geld naartoe gaat en wie je daarmee helpt. Dat persoonlijke aspect vinden we bij NEXTlegal heel belangrijk.

Maar het is ook hard nodig om deze projecten uit te voeren; om deze mensen te helpen bij het ontwikkelen van kennis en vaardigheden. Met onze hulp kan DEAN scholen de komende twee jaar ondersteunen met alles wat zij nodig hebben.

Mocht u hen ook willen helpen of heeft u bijvoorbeeld nog oude hardware staan die afgeschreven is. DEAN.org kan hulp goed gebruiken. Alle informatie vindt u op: https://www.dean.ngo/

Martin Duijs