NEXTinterview – Mike

“Programmeren is heel uitdagend werk. Net of je de hele dag een gigantische puzzel aan het oplossen bent.”

NEXTlegal maakt software om taken in de juridische praktijk uit te voeren. Daarbij ontwikkelen we niet per se zelf nieuwe functies. Het zou een beetje onzin zijn een eigen systeem te bouwen voor bijvoorbeeld e-mailen of de financiële administratie voeren. Wat we wél doen, is onze software koppelen aan externe systemen die dat prima kunnen. Denk aan Outlook en AFAS. Dat inbouwen gebeurt door onze eigen ontwikkelaars. Zoals het jonge talent Mike De Bolster (23):

“Samen met mijn collega’s werk ik nu sinds twee jaar vooral aan ‘back end programmeren’. Tot nu toe heb ik vooral externe programma’s verwerkt binnen assyst. Zoals de integratie met online bank Mollie, en Zynyo voor de aktenondertekening. Wij werken aan de communicatie tussen die programma’s en assyst, zodat de notaris bijvoorbeeld overzichten krijgt van wat er nog betaald of ondertekend moet worden.”

Hoe kwam je bij NEXTlegal terecht?
“Na mijn MBO 4 applicatieontwikkeling wilde ik zo snel mogelijk een baan, niet thuis blijven zitten sudderen, maar meteen ervaring op doen. Ik had al een aantal sollicitaties lopen toen een vriend met de vacature Servicemedewerker bij NEXTlegal kwam aanzetten.

Het sollicitatiegesprek was heel ontspannen en open. Op een gegeven moment vroegen ze: “We zien aan je achtergrond dat je eigenlijk programmeerkennis hebt. Waar gaat je voorkeur naar uit?” Aan de ene kant leek klantenservice me aardig omdat ik tijdens mijn studie steeds een bijbaantje heb gehad bij de slager in de Jumbo, dus ik was gewend met klanten om te gaan. Maar programmeren vond ik eigenlijk veel leuker. En daar had ik voor gestudeerd. Het zou zonde zijn daar niks mee te doen. Zo werd ik dus programmeur.”

En? Valt het mee of tegen?
“Eerlijk gezegd heb ik in de praktijk niet zo heel veel aan mijn studie. Behalve dan het logisch denken, in stappen. Wij werken nu met Servoy. De plug-in doet het werk voor je, maar daar moet je wel eerst je weg in vinden. In plaats van een heel script schrijven kun je er met Servoy een paar regels code van maken. Programmeren is heel uitdagend werk. Net of je de hele dag een gigantische puzzel aan het oplossen bent. Als het niet werkt, moet je een stap verplaatsen, stukje doorschuiven, opnieuw proberen.”

Boeiend?
“Nogal ja. ‘s Avonds moet ik echt iets anders gaan doen, anders blijven de puzzels door je hoofd malen. Zo van: “Wat nou als ik dit zus of zo doe?” Met die ideeën kun je dan de volgende dag meteen weer verder. Mijn ontspanning? Vroeger ging ik stappen met vrienden, maar nu met Corona is het vooral thuis blijven en gamen. Counterstrike, een oud spel maar dat blijven we toch iedere keer spelen. En Call of Duty. Dat is best sociaal, want we spelen samen online. Je praat continu met elkaar, en niet alleen over wat er op het scherm gebeurt. Je zit dan wel thuis, maar hebt toch het gevoel dat je mensen tegen komt.

Daarnaast ben ik blijven plakken bij de Jumbo. Daar werk ik nog steeds op zaterdag. Gewoon voor de afwisseling. Vakken vullen, mensen helpen, beetje op de automatische piloot werken is op zijn tijd best lekker.”

Hoe ziet je toekomst er uit?
“Ik weet het niet precies. Ik zou heel graag een eigen bedrijf starten dat iets maakt, maar ik ben niet echt een ondernemend persoon. Ik zie mezelf over een jaar of twintig wel nog steeds werken in de IT. Wat ik nu aan het doen ben, vind ik in ieder geval heel erg leuk. Dat komt ook doordat het NEXTlegal is, want het bedrijf is net een soort huiskamer. Het is hier één grote familie en het is makkelijk om met iedereen een praatje te maken. Zelfs als het heel druk is, is het nóg gezellig.”