De kracht van NEXTsign een drieluik – deel 1: Verhees Notarissen

Het zal u niet ontgaan zijn. Binnenkort is het mogelijk om volledig online een notariële akte te tekenen, te beginnen met het volledig online oprichten van een BV. Daarnaast heeft de Coronapandemie gezorgd voor een grotere behoefte aan volledig digitale diensten.

NEXTsign – rechtsgeldig digitaal ondertekenen
Om onze kantoren hierbij te helpen bieden wij in samenwerking met onze partner ZYNYO: NEXTsign aan. Afhankelijk van het doel van het document kan een elektronische handtekening toegepast worden van het gewenste niveau. Een “gewone”, een geavanceerde of een gekwalificeerde elektronische handtekening.

Ervaringen
NEXTsign wordt inmiddels een aantal maanden gebruikt door kantoren. Hoogste tijd om drie van hen te vragen hoe dit tot nu toe bevalt. In deel één van dit drieluik gaan we in gesprek met Anne Heijnen, notaris bij Verhees Notarissen in Katwijk/Rijnsburg.

Wat was voor jullie de reden om met NEXTsign te gaan werken?
“We zijn altijd bezig met verbeteringen. NEXTsign was een logische aanvulling op wat we inmiddels gebruiken. Met de komst van de digitale akte vonden we het belangrijk dat we op tijd konden wennen aan deze functionaliteit. Ook om, wanneer de digitale akte mogelijk is, naar onze cliënten een helder verhaal te kunnen communiceren wat onze werkwijze hierin is.”

Hoe is jullie ervaring inmiddels?
“De ervaring is goed, onze vaste cliënten ervaren het als een service. Ze hoeven niet meer naar kantoor voor het tekenen van de nodige stukken. Met name onze ondernemingsrecht praktijk gebruikt het veelvuldig. Ik begreep van één van onze cliënten dat het aanvragen van een PKI certificaat via Cleverbase ook soepel verloopt.

Cleverbase
Cleverbase geeft gekwalificeerde elektronische handtekeningen uit. Deze kunnen door cliënten worden gebruikt bij het digitaal ondertekenen van documenten op het hoogste beveiligingsniveau (eIDAS hoog).

Voor welke documenten gebruiken jullie NEXTsign?
“We gebruiken het voor verschillende documenten. Denk aan offertes, notulen van Aandeelhoudersvergaderingen, Aandeelhoudersbesluiten en legalisaties.”

Welk authenticatiemiddel gebruiken jullie het meest?
“Wat we het meest gebruiken is ondertekening middels een PKI certificaat van Cleverbase. We stellen overigens de gelegaliseerde handtekening gelijk aan ondertekening met een PKI certificaat en een niet gelegaliseerde handtekening aan ondertekening met twee factor identificatie.”

Zou je het andere kantoren ook aanraden om NEXTsign te gebruiken?
“Onze cliënten ervaren NEXTsign als een welkome aanvulling op onze service. Ik zou andere kantoren zeker aanraden om dit ook aan te bieden.”

Bedankt voor dit interview Anne. Heeft u zelf een vraag over NEXTsign of wilt u meer informatie? Kijk op NEXTlegal.nl/NEXTsign of mail naar boithomasse@nextlegal.nl.