NEXTinterview – Zoë

“Doordat wij onze software zien als een dynamisch iets, blijven we bezig met ontwikkelen en leren.”

Als lid van ons software-ontwikkelteam bouwt Zoë Geurts mee aan de verbetering van onze programma’s. Dat is een continu proces, deels gestuurd door de wensen van onze gebruikers, en deels door onze eigen inzichten in ‘waar het naar toe moet’ met NEXTmatters, FORTUNA en NEXTassyst. Voor buitenstaanders heeft het vak van softwareontwikkelaar iets ongrijpbaars en magisch. Gelukkig kan Zoë er heel nuchter over vertellen.

“Ik heb in Rotterdam Elektrotechniek gestudeerd, richting ‘Embedded Systems’. Via die studie kwam ik op een stageplek en aansluitend in een baan terecht waar ik diezelfde embedded systems moest programmeren. Als je dat goed doet, kunnen de systemen autonoom werken. Je hoeft er niet meer naar om te kijken. Maar dat was voor mij meteen ook het nadeel.

Ik vind het veel leuker om dingen te programmeren waar je wél naar om moet kijken, zoals websites, apps en spelletjes. Dat deed ik dus in mijn vrije tijd, als hobby. Na vijf jaar in die baan had ik de embedded systems wel gezien. Ik was toe aan iets anders. Bovendien wilde ik graag terug naar mijn geboortestreek, bij Schoonhoven, waar mijn ouders en vriendinnen wonen. Nu woon ik in Gouda en rij ik een kwartiertje met de bus naar NEXTlegal.”

Hoe kwam je dan bij NEXTlegal terecht?
“Omdat ik helemaal gek ben van programmeren, spelletjes en websites ben ik breder gaan zoeken naar een baan. Zo kwam ik de advertentie van NEXTlegal tegen. Uit de beschrijving van de vacature sprak al meteen een goede sfeer, iets wat ik heel belangrijk vind. Tijdens mijn sollicitatie bleek mijn studie niet echt aan te sluiten, maar de kennis die ik dankzij mijn hobby’s had opgebouwd wél. Ze zagen mijn potenties en ik werd aangenomen. Dat is nu anderhalf jaar geleden. Ik heb toevallig vandaag mijn vaste contract gekregen.”

 

  • NEXTtip
    Wil je dat onze softwareontwikkelaars een bepaalde functie toevoegen of verbeteren? Geef je suggesties door via servicedesk@NEXTlegal.nl. Gaan wij kijken wat de mogelijkheden zijn.

 

Wat vind je er van, na anderhalf jaar?
“Deze manier van programmeren en het werk wat we doen is echt heel leuk. We hebben ons softwarepakket, dat werken we bij, breiden het uit, voegen nieuwe dingen toe op basis van vragen en wensen van klanten. Je leert steeds weer iets nieuws. Het ene moment koppelen we NEXTlegal aan een telefooncentrale, zodat je alle gesprekken kunt zien en lijsten kunt uitdraaien voor de klant. Het andere moment werk je aan een document management system dat documenten synchroniseert en versiebeheer doet.

Op dit moment zijn we NEXTlegal beter aan het koppelen met Outlook, zodat je daar nóg meer mee kunt. Je bouwt steeds verder aan het systeem, er komen telkens extra dingetjes bij, het wordt beter handelbaar. Zo hebben we de hele code omgezet om de programma’s vanuit een browser te kunnen openen, in plaats van met de computer zelf. Dat was best een flinke klus.”

Is dat niet lastig, code schrijven? Je mag geen foutjes maken, toch?
“Het schrijven van code is een precies werkje, maar dat wordt tegenwoordig ondersteund door een ontwikkelomgeving die signaleert als je fouten maakt. Wij gebruiken [Servoy], dat aangeeft: “Ik herken niet wat je daar neer zet. Bedoel je misschien zus of zo?” Of: “Leuk dat je dit of dit wilt doen, maar ik weet niet of dat ook gaat werken.” Dat is op zich ook weer heel leerzaam. Doordat wij onze software zien als een dynamisch iets dat nooit af is, blijf je ook bezig met leren. En leren, daar hou ik echt van.

Het grappige is dat ik ben aangenomen op de kennis die ik had opgedaan via mijn hobby’s, en dat ik nu op mijn werk weer veel dingen leer die ik in mijn hobby’s kan gebruiken. Zoals werken met databases, waarbij je een bepaalde code moet kennen om als het ware met de database te communiceren. Ook ben ik bezig met een website, die ik helemaal met de hand wil schrijven om zo veel mogelijk te leren. Dat gaat om best ingewikkelde dingen, zoals een complexe stamboom bouwen.”

 

  • NEXTtip
    Wil je als (beginnend) ontwikkelaar ergens aan de slag (zoals bij ons) maar twijfel je of je wel voldoet aan de eisen? Gewoon solliciteren!

 

Nu maak je me nieuwsgierig. Bouw je een genealogische site?
“Ik werk aan de stamboom van alle mensen die in de Bijbel voorkomen. Inmiddels heb ik 3700 verschillende personen van wie ik weet wie de ouders zijn. Wat het ingewikkelder maakt is dat bepaalde personages in sommige boeken een andere naam hebben. Ik ben hieraan begonnen omdat ik in de Bijbel las: “Die verwekte die, en die verwekte die”. Interessant, maar ik kon me daar geen voorstelling van maken. Ik had een afbeelding nodig. Dus besloot ik die afbeelding, de stamboom, zelf te gaan maken. Zodat het voor mezelf, maar ook voor anderen duidelijk wordt.

Inmiddels is het project gegroeid, met niet alleen een stamboom. De site staat nu op prodeo.000webhostapp.com, maar hij is nog lang niet af. Ik moet ook de wereldkaart nog vullen en in de toekomst komt er misschien een virtual reality spel, gebaseerd op de Bijbel. Zodat je kunt meemaken hoe mensen leefden, wat hun gewoontes waren. Zelf de verhalen meemaken zodat de Bijbel echt voor je gaat leven.”

Kortom, jij vermaakt je in je werk én in je hobby
“Het voelt voor mij hetzelfde. Overigens… ik wil graag nog zeggen dat ik ontzettend dankbaar ben dat ze bij NEXTlegal zo goed meedenken in mijn beperking. Door mijn autisme kan ik niet goed tegen drukte om me heen. Daarom mocht ik ook vóór Corona al twee dagen per week thuis werken, waar ik me beter kan concentreren.

Maar ook op het werk houden ze rekening met mij. We zijn pas naar een grotere ruimte gegaan en toen mocht ik als eerste een plekje kiezen, omdat ze weten dat ik graag in een hoekje zit. We hebben speciaal samen een ergonomische stoel voor mij uitgezocht, omdat ik wat korter ben dan gemiddeld. Verder heb ik een geluiddempende hoofdtelefoon en is de lamp boven mijn hoofd uitgedraaid zodat ik geen last heb van het felle licht. Ze denken hier erg mee. Ze zijn blij dat ik voor NEXTlegal werk en willen daarom graag iets terug doen. En dat vind ík weer heel erg fijn. Dat mag hier ook wel even gezegd worden.”